Wersje

Wersja Data zmiany Autor Opis Akcje
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp

Załączono plik 327666

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste1301280
user_idpuste876896
fobject_idpuste327666
resource_idpuste107
modelpustePubliccontract
foreign_idpuste10532
_attachmentpuste1
_activepuste1
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp

Załączono plik 327668

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste1301281
user_idpuste876896
fobject_idpuste327668
resource_idpuste107
modelpustePubliccontract
foreign_idpuste10532
_attachmentpuste1
_activepuste1
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp

Załączono plik 327670

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste1301282
user_idpuste876896
fobject_idpuste327670
resource_idpuste107
modelpustePubliccontract
foreign_idpuste10532
_attachmentpuste1
_activepuste1
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp

Załączono plik 327671

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste1301283
user_idpuste876896
fobject_idpuste327671
resource_idpuste107
modelpustePubliccontract
foreign_idpuste10532
_attachmentpuste1
_activepuste1
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp

Załączono plik 327672

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste1301284
user_idpuste876896
fobject_idpuste327672
resource_idpuste107
modelpustePubliccontract
foreign_idpuste10532
_attachmentpuste1
_activepuste1
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp

Załączono plik 327958

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste1301285
user_idpuste876896
fobject_idpuste327958
resource_idpuste107
modelpustePubliccontract
foreign_idpuste10532
_attachmentpuste1
_activepuste1
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp

Załączono plik 329150

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste1301286
user_idpuste876896
fobject_idpuste329150
resource_idpuste107
modelpustePubliccontract
foreign_idpuste10532
_attachmentpuste1
_activepuste1
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp

Załączono plik 332922

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste1301287
user_idpuste876896
fobject_idpuste332922
resource_idpuste107
modelpustePubliccontract
foreign_idpuste10532
_attachmentpuste1
_activepuste1
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp

Załączono plik 336865

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste1301288
user_idpuste876896
fobject_idpuste336865
resource_idpuste107
modelpustePubliccontract
foreign_idpuste10532
_attachmentpuste1
_activepuste1
2017-12-22 13:15:45  dorotam_dzp dorotam_dzp

Utworzono zamówienie publiczne 10532 o nazwie 'Dostawy w roku 2018 owoców egzotycznych, jabłek, warzyw i warzyw okopowych'

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
idpuste10532
namepusteDostawy w roku 2018 owoców egzotycznych, jabłek, warzyw i warzyw okopowych
contract_subjectpusteDostawy w roku 2018 owoców egzotycznych, jabłek, warzyw i warzyw okopowych
contracttype_idpuste1
contractmode_idpuste1
deadlinepuste2018-01-02
publishfrompuste2017-12-22
publishtopuste2018-03-31
txtpuste

Pakiet nr. 1          warzywa

1

2

3

4

Lp.

Artykuł

Jednostka miary

Ilość

1

batat

kg

750

2

bazylia w doniczce

szt

356

3

buraki czerwone I-XII

kg

12545

4

cebula I-XII

kg

700

5

cykoria biała  I -15.04, XII

kg

544

6

czosnek I-XII

szt

1690

7

kalarepa od  I - IV , XII

szt

2189

8

kiełki roślinne opak. 250g ( brokuł, lucerna, fasola mung, słonecznik, soczewica, mieszanka )           I-XII

opak.

232

9

kukurydza kolby VII-IX

szt

652

10

marchew I-XII

kg

15804

11

ogórki zielone  I - VI

kg

825

12

ogórki zielone  VII-XII

kg

829

13

papryka czerwona  I - VII

kg

864

14

papryka czerwona VIII-XII

kg

1023

15

pomidory  I - VI,XI-XII

kg

1178

16

pomidory VII-X

kg

784

17

por I - V  0,2-0,4 kg/szt

szt

914

18

roszponka op. 100 gr I-XII

szt

782

19

rukola op.100 gr I-XII

szt

782

20

sałata od I -15.04.

szt

2250

21

seler naciowy  I-V , XII

szt

1334

22

ziemniaki  I-XII

kg

1125

 

Wymagania jakościowe dla warzyw:

 
 
 
 

 

Bataty bulwy o różnych formach:  bataty podłużne, okrągłe, wrzecionowate czy też walcowate.  Bulwy o długości od 8 cm  do 20 cm. Ich skórka jawi się gamą barw sięgającą od purpurowej, brązowawej lub żółtawej po białawą. Całe, czyste, zdrowe, jędrne, nie zazieleniałe, o kształcie i zabarwieniu miąższu charakterystycznym dla danej odmiany, suche, nie uszkodzone, nie nadmarznięte, nie zapleśniałe.

 

Buraki czerwone: całe, zdrowe, nie włókniste, średnica korzeni od 5 do 10 cm, kształt charakterystyczny dla odmiany, zabarwienie przekroju ciemnoczerwone.

 

Cebula: Zdrowa, czysta, bez uszkodzeń, bez nadmiernej wilgotności zewnętrznej,  z zaschniętą szyjką, dojrzała (przynajmniej 2/3 masy główki jest utworzone z liści bezblaszkowych), średnica min. 4 cm, kształt typowy dla danej odmiany, kształt suchej okrywy jednolity dla danej odmiany, szczypior i korzenie zaschnięte.

 

Czosnek: pojedyncze główki muszą mieć łodygę i korzenie całkowicie odcięte, być jędrne  i pełne w środku, waga pojedynczej główki: 70g (+/- 10g).Główki nie mogą być wyschnięte, zbutwiałe, porośnięte pleśnią.

 

Kalarepa:cała, zdrowa; nie dopuszcza się kalarepy z objawami zepsucia, czysta, wolna od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych, o świeżym wyglądzie, wolna od szkodników, wolna od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,  bez oznak wyrastania kwiatostanu, bez odgnieceń i skaleczeń, (zagojone lekkie pęknięcia dopuszczalne), nie zdrewniała,  liście obcię­te, korzeń przycięty na długość 0,5 cm. Średni­ca poprzeczna — nie mniejsza niż 4 cm ).

Kolby kukurydzy cukrowej – świeże ,  kolby jasnokremowe lub jasnożółte, o zbitych, ciasno przylegających ziarnach. Przy naciskaniu ich powinno się wyczuwać, że są miękkie.    

Marchew: korzenie jędrne, całe, niepopękane ,  jednolite odmianowo, barwa jednolita typowa dla odmiany, dopuszcza się rozwidlenie korzenia.

Ogórki: całe, min. 8 cm długości, zdrowe, bez oznak gnicia czy zepsucia, bez objawów chorobowych, jędrne, o typowym dla odmiany kształcie i barwie. Niedopuszczalne są pęknięcia, otarcia i inne uszkodzenia. Ogórki wolne od szkodników i uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki.

Papryka czerwona – cała, zdrowa, jędrna, dojrzała,  bez wad skórki,  bez oznak gnicia lub innego zepsucia, wolna od oznak chorób lub zmian, o świeżym wyglądzie, wolna od zanieczyszczeń obcych, wolna od szkodników i uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,   o cechach charakterystycznych dla odmiany, wolna od uszkodzeń mrozowych, wolna od nie zabliźnionych uszkodzeń, bez oparzelin słonecznych,                z szypułką, wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów.

Pomidory czerwone: całe, min. 4 cm średnicy, zdrowe, dojrzałe, czyste, o świeżym wyglądzie, jędrne tj. odporne na zwykły nacisk palców, bez oznak gnicia i innych zmian, wolne od objawów chorobowych lub zepsucia, wolne od szkodników czy uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, wolne od zanieczyszczeń. Niedopuszczalne są widoczne odgniecenia i uszkodzenia spowodowane chorobami czy niską temperaturą.

Por- cały, korzenie i liście przycięte, bez oznak gnicia lub zepsucia, czysty, wolny od widocznych zanieczyszczeń obcych, o świeżym wyglądzie z usuniętymi zwiędniętymi i uschniętymi liśćmi, wolny od szkodników, i uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,  bez oznak wyrastania w pęd nasienny, bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów, waga średnio 0,2 – 0,4 kg.

Sałatasałatycałe, zdrowe; nie dopuszcza się sałat z objawami gnicia lub takiego zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia, czyste i oczyszczone z zewnętrznych liści,  
oświeżym wyglądzie, niezwiędnięte, wolne od szkodników,  wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, bez oznak wyrastania w pęd nasienny, bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów.  Sałaty głowiaste, waga główki min. 200 g. 

Seler naciowycały (dopuszcza się usunięcie górnej części), prawidłowo wykształcony,
o regularnym kształcie,o świeżym wyglądzie, zdrowy, bez oznak gnicia i zepsucia, bez uszkodzeń spowodowanych przez mróz, bez pustych przestrzeni, odrostów korzeniowych, pędów kwiatostanowych, czysty, wolny od widocznych zanieczyszczeń, bez szkodników i uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów, wolny od śladów chorób na liściach i ogonkach liściowych, ogonki liściowe niepołamane, nie powinny być zgniecione, popękane.

Ziemniaki: Całe, czyste, zdrowe, jędrne, nie zazieleniałe, o kształcie i zabarwieniu miąższu charakterystycznym dla danej odmiany, suche, nie uszkodzone, nie nadmarznięte, nie zapleśniałe, jednolite odmianowo, nie porośnięte, wielkość bulw okrągłych  i okrągło – owalnych poprzecznie min. 40 mm, minimalna średnica bulw podłużnych – poprzecznie 40mm a podłużnie 1,45 x większa od poprzecznej.

Kiełki roślinne – opakowania 250 g.                                                                                                              

Bazylia – doniczka opakowana

Rukola i roszponka: opakowania 100g.

 

Pakiet nr 2: owoce egzotyczne

 

Ananas waga szt. min. 1,4 kg       I-XII                szt.       104

Awokado  waga szt. min. 200 g   I-XII                szt        260

Banany                                         I-XII                kg        2600

Brzoskwinie                                 VII-X              kg        1328

Cytryny                                        I-XII                kg        52

Granaty waga szt. min. 200 g       VII-XII                        szt        104

Grapefruity                                              I-XII                kg        365

Gruszki                                             IX-XII               kg         567

Kiwi          waga sztuki nie mniej niż 50gI-XII ,  szt        7134

Mandarynki                                  I-IV, XI-XII     kg        280

Mango min. waga szt. ok. 280 g   I-III, IX-XII     szt        356

Melon                                           I-XII                kg        817

Papaja waga szt. min. 400g                      I-II, IX-XII      szt        162     

Pomarańcze                                  I-XII                kg        1165

Winogrona                                               I-XII                kg        481
Wszystkie owoce powinny być świeże i czyste, bez oznak uszkodzenia, bez oznak psucia, bez oznak wysuszenia, nie zaparzone, posiadać charakterystyczny kształt, barwę i zapach
adekwatne do odmiany.

Banany nie mogą być niedojrzałe czyli zielone ani zbyt dojrzałe tzn. z ciemnymi plamami na powierzchni owocu.

Materiały wykorzystane wewnątrz opakowań muszą być nowe, czyste i odpowiedniej jakości, tak aby uniknąć jakiegokolwiek wewnętrznego lub zewnętrznego uszkodzenia produktu.

Opakowania muszą być wolne od wszelkich ciał obcych typu: sznurki, wióry, trawy, ziemia itp.                 W przypadku dostarczania owoców w folii, worki foliowe powinny być perforowane.

Cechy dyskwalifikujące całą partię lub poszczególne owoce : nadgnite, zgnite, zmarznięte
z rozpadem miękiszu  lub miękką oparzeliną, o obcym smaku i zapachu, plamistość, zbyt małe owoce.

 

Pakiet nr 3: jabłka

Jabłka I-XII   w ilości:             kg 7665

Jabłka różne odmiany deserowe, powinny byćjędrne, dobrej jakości i prawidłowo wykształcone,  czyste, o wielkości obwodu minimum 18 - 20 cm.

 

                            

Materiały wykorzystane wewnątrz opakowań muszą być nowe, czyste i odpowiedniej jakości, tak aby uniknąć jakiegokolwiek wewnętrznego lub zewnętrznego uszkodzenia produktu

Opakowania muszą być wolne od wszelkich ciał obcych typu: sznurki, wióry, trawy, ziemia itp.                    W przypadku dostarczania owoców w folii, worki foliowe powinny być perforowane.

Cechy dyskwalifikujące całą partię lub poszczególne owoce : nadgnite, zgnite, zmarznięte
z rozpadem miękiszu  lub miękką oparzeliną, o obcym zapachu, plamistość, zbyt małe owoce.                

Dotyczy wszystkich pakietów:

1. Zamawiający zastrzega sobie prawo realizowania zamówień w ilościach uzależnionych od rzeczywistych potrzeb i posiadanych środków oraz do ograniczenia zamówienia w zakresie rzeczowym lub/i ilościowym, co nie jest odstąpieniem od umowy nawet  w części. Wykonawcy nie służą z tego tytułu żadne roszczenia.

2. Realizacja przedmiotu umowy będzie następować w oparciu o zamówienia z Magazynu Zamawiającego składane telefonicznie, wysłane e-mailem lub zgłaszane w inny nie budzący wątpliwości sposób,  w terminie do 3 dni roboczych od chwili zgłoszenia zapotrzebowania.

3. Dostawy odbywać się będą nie częściej niż 2 razy w tygodniu.

4. W umowie dla pakietu owoce egzotyczne i warzywa Zamawiający  zastrzega sobie możliwość zamiany asortymentu w obrębie umowy wynikającej ze stanu ilościowego zwierząt, stanu zdrowia lub stanu fizjologicznego zwierząt, zaleceń dietetycznych lekarza weterynarii itp. W takim przypadku Wykonawca będzie zobowiązany dostarczyć zwiększoną ilość danego asortymentu             w cenie jak   w umowie.

user_idpuste876896
resource_idpuste107
language_idpuste1
deadlinetimepuste
2017-12-27 09:28:37  dorotam_dzp dorotam_dzp
Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
2018-01-02 12:57:10  dorotam_dzp dorotam_dzp
Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
2018-01-11 10:26:55  dorotam_dzp dorotam_dzp
Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
2018-01-22 09:55:27  dorotam_dzp dorotam_dzp
Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
2018-04-09 21:14:48 

Pole _archived wypełniono wartością 'true'

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
_archivedpuste1
2018-04-09 21:14:48 

Pole publishto zmieniło wartość z '2018-03-31' na '2018-04-09'

Podgląd
Zamknij
PolePrzedPo
publishto2018-03-312018-04-09

Przeczytaj o systemie i przetwarzanych w nim danych

Tożsamość administratora systemu
Administratorem Scentralizowanego Systemu Dostępu do Informacji Publicznej (SSDIP), który służy do udostępniania podmiotowych stron BIP jest Minister Cyfryzacji, mający siedzibę w Warszawie (00-583) przy Al. Ujazdowskich 1/3, który zapewnia jego rozwój i utrzymanie. Minister Cyfryzacji w ramach utrzymywania i udostępniania systemu SSDIP zapewnia bezpieczeństwo publikowanych danych, wymagane funkcjonalności oraz rejestrowanie i nadawanie uprawnień redaktorów BIP dla osób wskazanych we wnioskach podmiotów zainteresowanych utworzeniem własnych stron podmiotowych przy użyciu SSDIP zgodnie z art. 9 ust. 4 pkt 3 ustawy z 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2019 r. poz. 1429).
Minister Cyfryzacji, jako administrator systemu SSDIP jest jednocześnie administratorem danych osób wnioskujących o dostęp do SSDIP w celu utworzenia podmiotowych stron BIP oraz osób wyznaczonych do ich redagowania.
Tożsamość administratora danych
Administratorem danych osobowych przetwarzanych w systemie SSDIP w zakresie osób wnioskujących o utworzenie podmiotowej strony BIP oraz osób wyznaczonych do ich redagowania (redaktorów podmiotowych stron BIP) jest Minister Cyfryzacji.

Administratorami danych publikowanych na podmiotowych stronach BIP utworzonych w ramach SSDIP są podmioty, które daną stronę podmiotową BIP utworzyły. Podmioty te decydują o treści danych, w tym treści i zakresie danych osobowych publikowanych na podmiotowych stronach BIP, ich rozmieszczeniu, modyfikacji i usuwaniu.
Minister Cyfryzacji, jako Administrator systemu SSDIP w odniesieniu do materiałów publikowanych na podmiotowych stronach BIP jest podmiotem przetwarzającym. Może on ingerować w treść materiałów publikowanych na poszczególnych stronach podmiotowych BIP jedynie w przypadku, gdy właściwy podmiot, który daną stronę utworzył i nią zarządza utracił do niej dostęp lub z innych przyczyn utracił nad nią kontrolę.
Dane kontaktowe administratora systemu SSDIP
Z administratorem systemu SSDIP można się skontaktować poprzez adres email mc@mc.gov.pl, pisemnie na adres siedziby administratora, lub na adres ul. Królewska 27, 00-060 Warszawa.
Dane kontaktowe inspektora ochrony danych osobowych
Administrator systemu SSDIP wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym może się Pani/Pan skontaktować poprzez email iod@mc.gov.pl lub listownie – na adres ul. Królewska 27, 00-060 Warszawa. Z inspektorem ochrony danych można się kontaktować wyłącznie w sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych osób składających wnioski o udostepnienie SSDIP, redaktorów poszczególnych stron BIP, oraz incydentów bezpieczeństwa.
W sprawach przetwarzania danych osobowych zawartych w treści materiałów publikowanych w ramach poszczególnych stron podmiotowych, należy się kontaktować z inspektorem ochrony danych podmiotu, którego strona BIP dotyczy, ich redaktorem lub kierownictwem podmiotu, który daną stronę podmiotowa BIP utworzył.
Cele przetwarzania i podstawa prawna przetwarzania
Celem przetwarzania danych publikowanych na stronach podmiotowych BIP przez poszczególne podmioty jest udostępnienie informacji publicznej wytworzonej w urzędzie i dotyczącej działalności urzędu. Podstawę prawną publikacji stanowi wypełnienie obowiązku prawnego, o którym mowa w art. 8 oraz art. 9 ust 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej.
Celem udostępniania systemu SSDIP przez Ministra Cyfryzacji jest umożliwienie podmiotom zobowiązanym, o których mowa w art. 4 ust 1 i 2 ustawy z 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej, utworzenia i prowadzenia własnych stron BIP (co wynika z art. 9 ust. 4 pkt 3 oraz art. 9 ust. 4a ww. ustawy).
Odbiorcy danych lub kategorie odbiorców danych
Dane osobowe w zakresie imienia, nazwiska, nr telefonu, nr faksu dotyczące redaktorów podmiotowych stron BIP oraz dane osobowe publikowane w ramach treści materiałów zamieszczanych na poszczególnych podmiotowych stronach BIP są danymi udostępnianymi publicznie bez żadnych ograniczeń, w tym Centralnemu Ośrodkowi Informatycznemu w Warszawie przy Alejach Jerozolimskich 132-136, któremu Ministerstwo Cyfryzacji powierzyło przetwarzanie danych przetwarzanych w ramach platformy SSDIP.
Okres przechowywania danych
Dane dotyczące osób wnioskujących o udostępnienie systemu SSDIP oraz dane osób wyznaczonych na redaktorów stron podmiotowych przechowywane są przez czas, w jakim osoby te pełniły swoje funkcje oraz przez okres wskazany w przepisach prawa po okresie, w którym osoby te przestały pełnić swoje funkcje.
Dane osobowe osób zawarte w materiałach publikowanych w ramach podmiotowych stron BIP przechowywane są przez okres ustalony przez osoby zarządzające treścią tych stron.
Prawa podmiotów danych
Osoby, których dane są przetwarzane w systemie głównym SSDIP, w tym osoby składające wnioski o przyznanie dostępu do SSDIP oraz osoby będące redaktorami podmiotowych stron BIP, mają prawo dostępu do swoich danych, prawo do sprzeciwu, prawo ograniczenia przetwarzania oraz prawo żądania ich sprostowania oraz usunięcia po okresie, o którym mowa powyżej. Z wnioskiem w sprawie realizacji ww. praw należy się zwracać do administratora systemu tj. Ministra Cyfryzacji lub wyznaczonego inspektora ochrony danych na adres iod@mc.gov.pl.
Osoby, których dane są publikowane w ramach treści materiałów zamieszczanych na podmiotowych stronach BIP maja prawo dostępu do danych, prawo do sprzeciwu, prawo do ograniczenia przetwarzania, prawo żądania ich sprostowania oraz usunięcia po okresie, w którym ich publikacja jest wymagana. Z wnioskiem w sprawie realizacji ww. praw należy się zwracać do administratora danych podmiotu, którego dana strona BIP dotyczy, lub wyznaczonego przez niego inspektora ochrony danych.
Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
Osobom, których dane są przetwarzane w systemie SSDIP lub na podmiotowych stronach BIP publikowanych przez poszczególne podmioty przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO) z siedzibą w Warszawie przy ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
Informacja o dobrowolności lub obowiązku podania danych
Przetwarzanie danych osobowych osób składających wnioski o dostęp do SSDIP oraz osób wyznaczonych do redakcji poszczególnych stron podmiotowych BIP jest niezbędne dla zapewnienia kontroli dostępu i wynika z przepisu prawa, tj. art. 9 ust. 4 pkt 3 oraz art. 9 ust. 4a ustawy z 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2019 r. poz. 1429) oraz § 15 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 18 stycznia 2007 r. w sprawie Biuletynu Informacji Publicznej (Dz. U. Nr 10, poz. 68), w związku z art. 20a ustawy z dnia 17 lutego o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2019 r. poz. 700, 730, 848, 1590 i 2294) i przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (Dz.U. z 2017 r. poz. 2247).
Publikowanie danych osobowych na stronie systemu SSDIP oraz na podmiotowych stronach BIP jest dopuszczalne tylko wtedy, jeśli wynika z przepisów prawa, lub jeśli administrator danych uzyskał zgodę tych osób na ich publikację.



Zapoznałem się..